Återanvändning: off2off hjälper nu kommuner även med att sälja möbler och inredning


Med hjälp av off2off´s digitala verksamhetsstöd för cirkulär möbelhantering har Lindesbergs kommun nu säkerställt vilka resurser som inte kommer till användning i verksamheten och behöver avyttras. off2off och Lindesberg som första svenska kommun tar nu nästa steg i sitt samarbete gällande återbruk och inkluderar nu även webbauktionsaktören Tradera

I Lindesbergs kommun vill man främja utvecklingen mot en mer cirkulär handel. I dagarna kommer man därför lägga ut drygt 250 av kommunens möbler i en stor auktion på Tradera.  

Möblerna kommer från olika delar av kommunens verksamheter såsom hemtjänsten, äldreboenden, skola, vuxenutbildningen, LSS, rehabkoordinatorer, måltidsenheten, kommunhuset. Följande ska säljas:

Kommunen använder sig av möbler från olika tillverkare så som Kinnarps, Staples, Tranås skolmöbler, Cylinda, Ikea, IP-Hyllan. Materialen är mestadels trä, metall och en del stoppade möbler. Det är möbler från kommunens verksamheter som är använda men i gott skick för att de skall fortsätta användas.

Sedan april 2020 har Lindesbergs kommun via off2off AB arbetat med ett digitalt verksamhetsstöd för cirkulär möbelhantering för återbruksverksamheten på https://lindesberg.off2off.se/. Hittills har de sparat mer än 30 ton CO2 och nästan 1,2 MSEK jämfört med om de köpt in nytt. Använda möbler cirkuleras i första hand inom kommunens egen verksamhet, de möbler som inte cirkuleras vidare förvaras i ett förråd som stadigt fylls upp. Nu vill Lindesbergs kommun ta nästa steg och låta dessa möbler som inte kommer till användning i kommunen få möjlighet till en nytt liv hos en ny användare.

-Det är möbler som fungerar väl, är i gott skick och vi vill sälja dem för vi hoppas de kan komma till användning hos någon annan. Vårt mål är inte att göra någon vinst på försäljningen, utan vår önskan är framförallt att möblerna skall få längre livscykel, säger Tobias Skogdalen, Verksamhetsstöd, Lindesbergs kommun.

Det överskott som kommunen eventuellt får in kommer gå tillbaka till återbruksverksamheten.

Kontakt
054-70 000 20